I Danmark er kolonihavehuse et sikkert hit og er til at finde landet over.
Kolonihaven kendetegnes ved et mindre hus og en dertilhørende have. Denne dyrkes ofte som køkkenhave.
Prislejet på en kolonihave er varierende. Nye eller istandsatte kolonihaver er typisk i den dyre ende, og samtidig kan du finde huse, der sælges til en pris, så det kan lade sig gøre at købe dem, hvis man har en god opsparing.
Lån til kolonihave
Hvis du skal låne penge til købet, er der flere måder at gøre det på. Du kan tage et forbrugslån i banken og finansiere købet således. Hvis du har friværdi i din bolig, kan du også tage et realkreditlån i denne.
Realkreditlån kan blive givet med pant i fast ejendom. Fordi kolonihaver ofte er i relativt forskellig standard, samt fordi jorden oftest er lejet, kan der ikke lyses pant i kolonihavehuset, og du kan dermed ikke tage et realkreditlån, når du vil låne til dette.
Ved Arbejdernes Landsbank kan du få et lån specifikt til dig, som vil investere i et kolonihavehus. Lånets øvre grænse er 200.000 kr., og det skal afvikles over max 10 år.
Når du foretager et sådant lån, vil banken tage pant i huset og forlanger desuden at få ”indtrædelsesret” i det man kalder ”haveloddets lejemål”. Med det menes der, at banken må overtage lejekontrakten i tilfælde af, at du ikke betaler lånet tilbage som aftalt.
Leje eller køb af kolonihave
Kolonihavegrundene lejer man typisk af haveforeningen, mens huset ejes af lejeren af grunden. Lejer du en tom grund og bygger et hus derpå, er huset dit.
Lejen for en grund er varierende alt efter hvor populært et område, du vil leje i. Lejen består i lejeafgift til ejeren af jorden – som oftest er stat eller kommune – plus lejeafgift til haveforeningen.
Du skal derudover regne med at betale til indskud for huset.
Prislejet for en grund kan være alt lige fra 600 kr. til 10.000 kr. årligt. Denne afhænger af beliggenhed, haveforeningens alder, lejevilkår, udgifter mv.
Hvis det, du er ude efter, er en grund med et hus på, er prisen også varierende. Den er afhængig af hvor i landet huset skal ligge, dets alder, udstyr og stand og kan i nogle tilfælde komme op på siden af prisen på et sommerhus.
Kolonihaveforbundet har lagt nogle retningslinjer, som sætter en grænse for hvad et kolonihavehus maksimalt må koste. Dette har de blandt andet gjort for at hindre i spekulation. Markedet uden for forbundet er udelukkende reguleret af udbud og efterspørgsel.
Gode råd og tips
Det er altid fornuftigt at kontakte kolonihaveforeningen, da der kan være forskellige faldgruber, man skal være opmærksom på.
For eksempel kan husets pris være sat langt over dets værdi. Derudover kan der være tinglyst gæld i huset, som praktisk talt betyder, at det ikke må eller kan sælges. Endvidere kan det være, at huset ikke er i ordentlig stand og dermed er ulovligt.
Du kan med fordel selv gå dybere i emnet. Kolonihaveforeningen har en hjemmeside ligesom mange private kolonihaveejere har det. Du kan desuden finde annoncer om tilgængelige kolonihaver i Den blå avis.
Gode links
www.kolonihaveportal.dk
www.al-bank.dk
www.kolonihave.dk