Historisk set opstod andelsboligen, som en kombination af lejeboligen og ejerboligen.
Dengang var det en billigere måde at leve på, og værdigrundlaget baseredes på sammenhold og fællesskab.
I dag er prisen på en andelsbolig på højde med en ejerbolig, men fællesskabsånden eksisterer stadig og er populær.
Hvis du overvejer at købe en andelsbolig, kan du læse med videre her.
Inden du beslutter dig
Der er forskellige ting, som er gode at tage højde for i sit køb af en andelsbolig.
Det er for eksempel fornuftigt at undersøge hvilket lån, den pågældende andelsboligforening har taget. Dette lån har nemlig indflydelse på din månedlige husleje. Hvis der eksempelvis er tale om afdragsfrie lån eller en variabel rente, kan din boligafgift ændre sig, og det er derfor relevant for dig at vide.
Et andet godt råd er, at læse vedtægterne igennem for andelsboligforeningen. Det kan være, at du finder vedtægter, som ikke falder i din smag. Nogle andelsboligforeninger kan have forbud om udlejning. Andre kan kræve, at du tager del i arbejdet i foreningen. Alt sammen noget der er godt at vide, inden du tager din beslutning.
Det er desuden også en god idé, at læse deres tidligere referater fra møder, de har holdt i foreningen. Hvis de planer om at renovere og sætte boligen i stand, kan det have indflydelse på din kommende husleje.
Hvis du i øvrigt kigger deres regnskaber igennem, kan du også her tjekke om en eventuel fremtidig renovering kommer til at kunne påvirke din husleje. Dette kan du se ved, om de har sat penge til side til fremtidige udgifter og istandsættelse.
Sluttelig er det en god idé, at få en bankrådgiver og eventuelt også en advokat til at vurdere, om boligens pris er rimelig. Herved sikrer du dig, at det er en god aftale, du får i hus.
Lånebevis
Når du skal købe en andelsbolig, er det altid fornuftigt at starte med at kontakte sin bank. Her kan de hjælpe dig med at få et overblik over, hvad du har råd til, og hvilken finansiering der vil være mest fordelagtig for dig.
I banken og hos realkreditforeninger kan du også få et lånebevis. Dette bevis fortæller hvor meget, du kan låne for, og det gør det dermed nemmere for dig, når du skal til at lede efter din kommende bolig.
Lånebeviset tager udgangspunkt i din økonomi og hvilke forventninger, du har til, hvordan den skal se ud i fremtiden. Det er gratis at få udstedt og gælder i 6 måneder.
For at få udstedt et lånebevis skal du aflevere en kopi af husstandens seneste skatteopgørelser. Du skal desuden medbringe de to seneste lønsedler og give et overblik over husstandens faste udgifter.
Du kan i øvrigt overveje, om din økonomi står over for eventuelle ændringer i fremtiden. Det kan være udskiftning af bil, nyt arbejde eller en ændring af udgifter til børnepasning.
Fordelen ved lånebeviset
Lånebeviset er en fordel, fordi du allerede inden du leder efter boligen ved, hvordan din fremtidige økonomi kan komme til at se ud. Du har dermed også overblik over hvilke konsekvenser boligkøbet vil få for dig økonomisk.
Med et lånebevis i hånden står du desuden stærkt ude på boligmarkedet i forhold til andre købere. Du er i stand til at reagere hurtigt, når du finder din drømmebolig, fordi du har lånegodkendelsen på plads i forvejen.
Nyttige links
www.andelsbolig.dk
www.nordea.dk