Der er flere grunde til at vælge jordvarme. Der er næsten altid penge at spare ved at vælge denne løsning, men størrelsen på besparelsen afhænger af, hvor godt dit hus er isoleret, og hvor stort det er.
Derudover kræver det kun et minimum af vedligeholdelse og er let at betjene. En sidegevinst er også, at du ved at vælge jordvarme nedsætter dit CO2-udslip.
Hvis du overvejer at skifte dit nuværende varmeanlæg til et jordvarmeanlæg, er det en god idé, at snakke med en energikonsulent om det. Vedkommende kan vejlede dig i, hvad der passer bedst til dine behov, og hvordan du sparer mest på energiregningen.
Husk at vælge en uvildig energikonsulent, så de ikke ender med at anbefale dig den vare som de selv sælger.
Finansiering
Finansieringen af dit jordvarmeanlæg kan du håndtere på forskellig vis. Hos nogle energifirmaer kan du låne penge til anlægget. Det er forskelligt fra firma til firma, hvor meget du kan låne til din energirenovering, og om man skal stille sikkerhed eller ej.
Det anbefales, at man tager et realkreditlån, hvis man regner med at lånet skal løbe over mange år, da det i sådan et tilfælde bedre kan betale sig.
Hvis du har en friværdi, kan du tage et lån i denne. Dette er et realkreditlån, og du kan belåne dit hus’ kontantværdi med op til 80 %.
En anden mulighed er at oprette en friværdikonto. Denne konto fungerer i princippet, som en kassekredit. De penge, du har brug for, får du udbetalt, når du har brug for dem. Med denne konto er lånet let og fleksibelt. Når du ikke længere har brug for kontoen, kan du omlægge lånet til et realkreditlån.
Facts om jordvarme
Det er vigtigt, at du sikrer dig, at dit hus er godt isoleret og i øvrigt egner sig til at blive opvarmet via jordvarme. Der har flere forskellige sager i pressen, som har givet det billede, at jordvarmen ikke er effektiv nok. Dette gælder dog kun, hvis dit hus ikke egner sig til denne form for energikilde (isoleringsgrad, samt hvad det tidligere varmesystem har været).
Med et godt jordvarmeanlæg, der er dimensioneret korrekt til dit hus, får du 3,5 gange mere varme, end du betaler for. Det er fordi anlægget reelt set bruger mindre energi end den varme, du får ud af det.
Helt konkret udnytter anlægget varmen i jorden via de slanger, som bliver lagt. Denne varme bruges herefter til opvarmning af dit hus og til, at du kan få varmt vand i rørene.
Værdien af grundighed
Inden du beslutter dig for, at du skal have jordvarme, er det som sagt en god ide at få en energikonsulent til at se på dit hus. Nogle huse egner sig, andre gør ikke, og hvis man skal have det optimale ud af jordvarmen, skal huset passe dertil.
Et andet godt råd er at indhente tilbud fra de forskellige firmaer. Der er et stort marked inden for jordvarme og energianlæg i det hele taget, så det kan godt betale sig at sætte noget tid af til at undersøge udbuddet.
Jo større research du får lavet, inden du tager den endelige beslutning, jo bedre resultat. Det samme kan siges om rådgivning. Hellere spørge en gang for meget end en gang for lidt.
Tal evt. med folkene hos www.energitjenesten.dk