Lån til huskøb

Lån til huskøb

[ad name=”Google Adsense 1″]Når du har fundet drømmeboligen og gerne vil have den finansieret eller hvis du stadig leder efter en bolig og gerne vil vide hvor meget du har mulighed for at købe for – kan du med fordel undersøge de forskellige dele af et boliglån, som er vigtige at have kendskab til.

Lånebeløbet

Ved et boliglån i banken låner du 100 % af husets pris, da du stiller huset som sikkerhed for lånet.

Hvis du allerede har fundet et hus, som du gerne vil købe, bør du aftale et møde med banken, hvor I først og fremmest gennemgår din økonomi, for at finde ud af om du økonomisk kan bære et huskøb. Derefter kan I udregne hvor meget lånet vil koste dig om måneden. For at finde ud af disse ting, skal du også have taget stilling til flere andre ting.

Lån til huskøb

Renter

I forhold til lånets forrentning har du overordnet to forskellige muligheder. Du kan enten vælge en fast rente eller en fleksibel rente.

Fast rente:
Med den faste rente er du sikker på, at rentesatsen forbliver den samme i hele lånets løbetid. På den måde er der ikke risiko for, at du pludselig skal betale et højere månedligt afdrag. Den faste rente giver dig dermed en større sikkerhed og mere tryghed hvis din økonomiske situation ikke har plads til rentestigninger.

Ulempen er dog at du med den faste rente vil komme til at betale mere for lånet, når det drejer sig om en periode på over 10 år. Den faste rente er altså samlet set højere end den variable.

Variabel rente:
Med et såkaldt flexlån har du mulighed for at oprette lånet med en variabel rente. Det betyder, at rentesatsen tilpasses markedsrenten enten en gang om året, en gang hvert tredje år eller en gang hver femte år.

Med et rentetilpasningslån vil din månedlige ydelse altså forandre sig i tilfælde af en rentestigning eller et rentefald. Derfor bør du overveje, om din daglige økonomi har luft nok til at de månedlige afdrag kan stige.

Fordelen ved Flexlånet er til gengæld, at lånet og de tilhørende omkostninger historisk set er billigere end ved et fast forrentet lån – hvis man ser samlet på hele løbetiden.

Hvis du vælger den variable rente har du dog muligheden for at sætte et renteloft, der garanterer at renten – og dermed din månedlige ydelse – ikke kommer over et vist beløb.

Løbetid

Løbetiden på et boliglån varer typisk mellem 10 og 30 år. Når du fastsætter lånets løbetid, er det vigtigt at overveje, om du med fordel bør vælg en kortere eller en længere løbetid.

Med en lang løbetid vil du have nogle lavere månedlige ydelser, men du vil samtidig også ende med at have betalt mere i renteomkostninger inden lånet indfries. Med en kortere løbetid vil du på den anden side ikke have betalt så meget i omkostninger, men du vil til gengæld have en højere månedlig ydelse.

Afdrag:
Afdragenes størrelse afhænger dermed af hvilken rente lånet har og hvor lang en løbetid der er fastsat.

Hos mange banker er det desuden muligt at oprette et afdragsfrit lån. Det betyder, at du i en given periode kun betaler renter og bidrag på lånet. På den måde har du mulighed for, at skabe mere luft i økonomien.

Sammenligning

For at finde frem til den bedste løsning for dig og din økonomi, bør du sammenligne de forskellige lånetyper med hensyn til deres ÅOP – de samlede årlige omkostninger i procent. Dette er den nemmeste og mest direkte måde at sammenligne lån på.

Der findes flere låneberegnere på nettet, der kan bruges som en slags vejledning i forbindelse med dit boliglån.

Links

Boliglån-guide: http://www.boliglaan.com/
Gode råd om boliglåns-typer: http://www.boliglaan.com/sammenligning-boliglaan-rente.html
Låneberegner: http://www.danskebank.dk/da-dk/Privat/Bolig/At-koebe-en-bolig/Pages/Beregn.aspx

This entry was posted in Boliglån and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*