Har du allerede fundet et hus i Sverige som du godt kunne tænke dig at købe eller går du bare rundt med tanken om at finde et hus på den anden side af Øresund. Så er der flere forhold du bør overveje omkring køb og finansiering af svenske boliger inden du beslutter dig for et huskøb.
Fritidshus eller fast bopæl?
Først og fremmest har det stor betydning for dine finansieringsmuligheder om der er tale om køb af et fritidshus eller om du planlægger at bo fast i Sverige.
Fritidshus
Sammenlignet med danske ejendomme er mange af de svenske boliger forholdsvis billige. Det betyder, at mange har mulighed for at optage et lån igennem deres danske ejerbolig – friværdien – til at finansiere købet af et svensk hus med. Flere huse i Sverige kan nemlig fås så billigt, at det ikke er nødvendigt med et decideret boliglån.
Har du ikke mulighed for at låne på denne måde, findes der selvfølgelig også muligheder for at optage et boliglån meget lignende dem du har ved køb af et hus i Danmark. Kontakt derfor din bank for at få rådgivning omkring dine muligheder.
Fast bopæl
Hvis du i stedet ønsker at flytte permanent til Sverige er der andre finansieringsmuligheder du bør overveje. Her har du mulighed for at optage et boliglån, hvor banken finansierer op til 85 % af boligens pris. Det resterende beløb betales som kontant udbetaling eller finansieres med et højere forrentet lån.
Lånetyperne, renterne og lånets størrelse afhænger selvfølgelig af om der lånes i Danmark eller i Sverige. Derfor er det vigtigt at tage stilling til hvor lånet skal optages.
Dansk eller svensk bank – hvilken valuta?
Mange danske banker ønsker ikke at udbyde lån til køb af bolig i Sverige, da de ikke har mulighed for at stillet sikkerhed i den pågældende bolig. Der findes dog få banker, heriblandt Nordea, som er villige til at udbyde sådanne boliglån alligevel.
Ulempen ved at optage lån i en dansk bank – og dermed også i dansk valuta – er, at lånet bliver påvirket af kursen. Hvis den svenske krone bliver mindre værd i forhold til den danske, bliver huset/lånet i princippet dyrere for dig.
Du har også mulighed for at optage lånet gennem en svensk bank. Her optages lånet i svenske kroner (SEK) og du er dermed sikret imod eventuelle kursændringer. Fordelen ved at optage lån i Sverige er også, at nogle banker tilbyder en længere løbetid end i Danmark.
Ulempen ved de svenske lån er, at lånetyperne ikke ligner dem vi har herhjemme. Det er derfor meget vigtigt at sætte sig godt ind i tingene før man optager lån i Sverige. Det gælder blandt andet i forbindelse med renter på boliglån og måden lånene afvikles på.
Du skal under alle omstændigheder også være opmærksom på at der i Sverige er andre omkostninger i forbindelse med et huskøb end der er i Danmark.
Derfor er det altid en god idé at kontakte en bank – enten dansk eller svensk – for at få rådgivning inden du kaster dig ud i et huskøb.
Der findes også danske banker med afdelinger i Sverige – eksempelvis Danske Bank eller Nordea – som kan hjælpe dig med dine spørgsmål.
Links
Svensk boligsite: http://bovision.se/
Rådgivning om køb af helårsbolig i Sverige: http://www.nordea.dk/Privat/Bolig/R%c3%a5dgivning%2bom%2bbolig/Hel%c3%a5rsbolig/1011352.html
Rådgivning om køb af fritidshus i Sverige: http://www.nordea.dk/Privat/Bolig/R%c3%a5dgivning%2bom%2bbolig/Fritidshus/1011372.html