Lån til børn – kan man låne penge til sine børn?

Lån til børn

[ad name=”Google Adsense 1″]Har dit barn lige fået kørekort og overvejer at investere i en bil? Eller flyver barnet fra reden, men mangler et ordentligt sted at bo? Måske er du så privilegeret, at kunne hjælpe dit barn økonomisk i sådanne situationer.

Selvom dit barn ikke rigtig er et barn mere, men et menneske der er godt på vej til at blive voksent, er det bestemt ikke unormalt, at forældrene hjælper med at komme godt fra start i voksenlivet.

Dit barn kan også være etableret med hus og fast job, men hvor du som forældre kan have et ønske om at give et forskud på arven, så du kan se dit barn have glæde af den.

Er det en gave eller et lån?

Ofte er der altså ikke tale om et lån, men en gave og her skal man være opmærksom på reglerne – giver man for meget, pålægges der en gaveafgift.

I 2011 er grænsen for hvor meget man må give pr. år 58.700 kr. Dette er beløbet for den nærmeste familie – dvs. børn, børnebørn, oldebørn, tipoldebørn. Er ønsket at give en årlig pengegave til sine svigerbørn, er grænsen 20. 500 kr. Overskrides beløbet vil der blive pålagt en gaveafgift på 15 %.

Lån til børnØnsker du at hjælpe dit barn med, f.eks. at flytte hjemmefra, en rejse eller en bil, er det en mulighed for forældrene at give dem et lån.

Dette kræver dog at barnet er myndigt – hvis ikke skal lånet godkendes af statsforvaltningen. Hvis ikke man gør det, vil skattevæsnet opfatte lånet som en pengegave fra forældrene og barnet vil blive beskattet af beløbet.

Et skattefrit lån til dit myndige barn kan lade sig gøre, hvis barnet underskriver et gældsbrev og man kan dokumentere udbetalingen af lånet til barnet.

Hvis forældrene samtidig giver et ”forskud på arven” i form af årlige pengegaver, vil hele lånet blive opfattet som en gave og dermed opkræves der en gaveafgift.

Forældrekøb

Forældrekøb af f.eks. en lejlighed til deres barn der står til at skulle studere i en by langt fra hjembyen, er blevet meget populære de seneste år. Faktisk består 15 % af alle handler af lejligheder af forældrekøb. Der er både fordele og ulemper ved sådanne investeringer.

Fordelen er, at det er trygt for dit barn at flytte hjemmefra på den måde og barnet har ret til at søge boligsikring på 15 % af huslejen. Desuden kan forældrekøbet betragtes som en investering for forældrene.

Forældrene kan også vælge løsningen med at give barnet et lån jf. overstående afsnit. Sådan en løsning er på mange måder en mere simpel løsning end selv at købe en lejlighed eller en bil til dit barn. Det er lettere at overskue skattemæssigt og forsikringsmæssigt at dit barns navn står i disse store investeringer. Spørg dit forsikringsselskab om reglerne for sådanne situationer.

Hvis forældrene ikke lige har pengene til at hjælpe barnet, kan et lån i banken være en mulighed. Situationen er forskellig fra familie til familie og mulighederne er mange.

Til boligfinansiering er et realkreditlån det billigste valg man kan træffe, dog skal man være opmærksom på at man maksimalt kan låne op til 80 % af købesummen.

Et lån med en variabel rente, et såkaldt flexlån, kan også være billigt, men som navnet siger, er det netop en variabel rente som kan svinge meget. Endelig kan du vælge et fastforrentet lån, som f.eks. et obligationslån eller et kontantlån. Disse har en fast rente, men er ofte dyrere.

Undersøg dine muligheder, gerne ved flere pengeinstitutter og husk at være opmærksom på det skattemæssige ved sådanne lån.

Nyttige links :

www.ejerportalen.dk
www.skat.dk

This entry was posted in Lån Penge Til and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*