Der er noget dragende over havet og vores klode er da også dækket ¾ af vand.
Det ville være livet at sejle rundt i egen båd. Hvilken frihed det ville være at kunne sejle rundt i de danske farvande eller endda rundt i hele verden.
En ny eller brugt båd er dog ikke nogen billig hobby og for at du kan få råd til både den, en masse dyrt, men uundværligt udstyr og en havneplads, vil det for mange være nødvendigt med et lån.
Krav for at låne
I de flest større banker er kravene for lån til en båd, at man er myndig og har en sund økonomi. Banken skal have sikkerhed i båden og dens udstyr i form af et pantebrev.
Derudover skal båden kaskoforsikres samt forskellige offentlige afgifter til sikkerheden på båden skal betales.
Hvilken båd skal jeg investere i?
Der er forskel på hvor meget du skal betale i udbetalingen al afhængig af hvilken båd du køber. Er du interesseret i en brugt sejlbåd er kravet ofte at du lægger 20-25 % i udbetaling.
Hvis det er en speedbåd er kravet 40 %, fordi disse har en hurtigere værdiforingelse og er generelt lette at købe, men svære at sælge igen.
En båd er dyr at vedligeholde og man skal kende markedet meget godt hvis man betragter sit bådkøb som en investering man kan tjene penge på.
Hvor skal jeg låne?
I de fleste pengeinstitutter skal lånet tilbagebetales over 15-20 år minus bådens alder. Dette er forholdsvis lang tid i forhold til f.eks. et billån. En båd beholder dens værdi i længere tid og ofte vil man også eje en båd længere tid end en bil.
Snak med nogle forskellige pengeinstitutter og forhør dig om hvad de kan tilbyde. En god idé er ikke nødvendigvis at henvende sig til en bank, der ofte ikke har ekspertise på området. Der findes andre finansieringsinstittuer, bl.a. Sejlerfinans, der som navnet siger, har interesse i både.
Søger man kort på internettet efter et lån til båd, kommer der lynhurtigt en masse tilbud op på hurtige forbrugslån, hvor du hurtigt kan låne en masse penge uden at stille nogen sikkerhed. Det virker selvfølgelig fristende at få så mange penge så hurtigt, men renten er som oftest tårnhøj og det kan ende med at blive en meget dyr fornøjelse.
Husk altid at tjekke lånets ÅOP (årlig omkostning i procent). Hvis du finder et lån med en høj ÅOP kan det ende med at din båd bliver meget dyrere end det er nødvendigt.
En god idé er, altid at have sine lån samlet ét sted hvis det kan lade sig gøre. Hvis din bank kender til alt i din økonomi, har denne de bedste omstændigheder for at give dig det bedste tilbud på markedet.
De fleste banker i Danmark har samarbejdsaftaler med forsikringsselskaber og realkreditsforeninger som er interesseret i at handle med dig. Undersøg deres tilbud, for samarbejdsaftalerne indebærer ofte nogle favorable tilbud.
Hvis du modtager et bedre tilbud fra et andet pengeinstitut end dit eget, lad da dit eget høre om tilbuddet og se om de kan gøre det bedre. For naturligvis har mange finansieringsinstitutter med speciale i både nogle unikke tilbud, men husk altid at læse det med småt – måske er det i virkeligheden ikke så billigt som det ser ud til.
Nyttige Links
www.søfinans.dk
www.baadmagasinet.dk
www.mybanker.dk
www.pengeskolen.dk