Når du skal låne penge til et andelsbevis, er der flere ting du bør undersøge før du beslutter dig til at optage et lån.
- Hvilken rente er gældende ved et andelsboliglån?
- Hvor store afdrag skal du regne med at skulle betale?
- Hvor lang tid vil lånet løbe over?
- Er der andre omkostninger du bør være opmærksom på?
At sætte sig grundigt ind i tingene er muligvis ikke det sjoveste man kan finde på, men det betyder til gengæld, at du vil kunne spare rigtig mange penge i den sidste ende hvis du ved hvad du skal kigge efter og være varsom omkring.
Fordi et boliglån er en af de største investeringer et menneske fortager sig, så er der tale om en betydelig ekstra omkostning hvis du vælger forkert.
Hvad er en andelsbolig og hvilke regler gælder ved køb den type bolig?
Når du køber en andelsbolig er det i princippet kun brugsretten til den pågældende bolig du køber – beviset for dette er andelsbeviset som medfølger ved købet.
Med købet af en andelsbolig melder du dig ind i boligens forening og du skal dermed være med til at tage beslutninger om eksempelvis vedligeholdelsen af ejendommen, nye tilbygninger eller lignende. Disse beslutningerne tages på generalforsamlinger. Du skal altså være parat til at involvere dig i den forening du køber en andelsbolig hos.
Da du med købet af en andelsbolig bliver bundet til at være medlem af foreningen, betyder det også, at du hæfter soldarisk med de andre medlemmer på foreningens gæld. Det kan derfor også være god idé at undersøge foreningens andre medlemmer inden du køber en andelsbolig.
Indskud – finansiering
Indskuddet er det beløb andelsboligen koster. Hvis ikke du selv har pengene til at betale indskuddet, kan det finansieres ved hjælp af et banklån, der tilbydes af de fleste banker og pengeinstitutter i Danmark. Det finansieres dog ikke med et realkreditlån som det ses med ejerboliger, men derimod med et decideret andelsboliglån.
Andelsboliglån – priser, renter og afdrag
Prisen på et andelsboliglån er afhængig af hvor meget selve boligen koster. Der er dog nogle afgifter og gebyrer som altid skal betales. Det første er en stiftelsesprovision på 2 % (dog minimum 300 kr. og maksimum 10.000 kr.).
Derudover skal der også betales et ekspeditionsgebyr hvis størrelse afhænger af institutionen/banken du låner hos. Til sidst skal der også altid betales en tinglysningsafgift til staten for tinglysning af ejerskiftedokumenter.
Prisen for denne tinglysning er 1.400 kr. + 0,6 % af ejerskiftesummen (jf. Tinglysningsafgiftslovens § 4, stk. 1). Der kan også være yderligere omkostninger forbundet med at oprette et andelsboliglån og du bør derfor forhøre dig hos din bank eller pengeinstitut.
Renten på et andelsboliglån er variabel. Det vil sige, at du skal være opmærksom på, at den månedlige ydelse kan risikere at blive større hvis der sker en rentestigning. Ydelsen vil på samme måde blive påvirket ved et rentefald.
Afdragene på et andelsboliglån foregår som udgangspunkt på månedsbasis. Nogle banker tilbyder dog en aftale om nogle ydelsesfri måneder om året. Afdragenes størrelse afhænger af din private økonomi og fastlægges ved lånets optagelse. Du skal dog huske, at afdragenes størrelse vil variere i forbindelse med renten.
Andelsboliglån – løbetid og indfrielse
Løbetiden på et andelsboliglån kan strække sig helt op til 30 år. Dog skal du være opmærksom på, at jo længere løbetid lånet har, jo større renteomkostninger får du. Derfor kan du med fordel afvikle lånet så hurtigt som muligt for få mindst mulige renteudgifter i forbindelse med lånet.
Et andelsboliglån kan til hver en tid indfries til kurs 100.