Når du skal låne penge til et hus, uanset størrelse, så har du mange forskellige muligheder.
Det er en jungle at navigere i, og du har forskellige valg at træffe alt efter hvilken situation du lige står i.
Det kan ofte betale sig at spørge din nuværende bank til råds først, da bankerne nogle gange tilbyder fordele til trofaste kunder. Denne artikel giver et overblik over de forskellige lånetyper og variabler, som du bør tænke over og have kendskab til, når du skal foretage et huslån.
Rente
Renten afgør hvor dyrt dit lån ender med at blive over tiden. En lav lånerente vil medføre et billigere lån i sidste ende end en høj, så det vil altid være en faktor som er god at skele til.
Det der afgør hvilken rente banken eller pengeinstituttet vil give er enten om de honorere din loyalitet eller hvor lang tid du vælger at betale af på lånet, og om du kræver fleksibilitet i låneperioden. Det er også en vurdering af din generelle økonomi, samt hvilken lånetype du vælger.
Flexlån
Flexlånet er at betragte som det billigste af de forskellige lån, du kan tage. Dit lån rentetilpasses, hvilken vil medføre at når renten er lav, så har du en lav ydelse, mens omvendt hvis renten er høj, så har du en tilsvarende høj ydelse.
Det er således mere usikkert, og der skal således være rum i økonomien, hvis nu markedet skulle vende. Man kan selv vælge hvornår man vil have justeret renten. Det kan for eksempel være hvert år eller op til hver 10. år.
Obligationslån
Et obligationslån er en smule dyrere end et kontant lån, eftersom der er større usikkerhed for långiver. Dit udbetalte beløb afhænger af kursen, men den kan svinge før du får pengene, og derfor kan du med fordel tegne en fastkursaftale, som kan give sikkerhed.
Ved et obligationslån kender du rentesatsen fra starten, og du behøver derfor ikke at være nervøs for at renten pludselig stiger.
Fastrentelån og afdragsfrihed
Et fastrentelån betyder som oftest, at du laver en aftale med banken, hvor du betaler lånet tilbage over en lang årrække i stil med 20 eller 30 år.
Det er obligationskonverteringen som afgør hvilken rentesats du ender med. Ligesom med andre lån kan du vælge at have et antal års afdragsfrihed, som afhænger af den aftale, du laver med banken.
Nogle banker tilbyder endda ”klippekortsløsninger” for at du selv kan bestemme, hvornår du har afdragsfri perioder. Hvis du for eksempel har en afdragsfri periode på 10 år betyder det at du ikke betaler af på lånet i den periode, men kun betaler renter og bidrag.
De penge du ikke betaler, skal så betales senere. Det er et spørgsmål om prioritering. Faren ved afdragsfrie lån er, at hvis din bolig falder betydeligt i værdi mens du betaler af på dit lån, så kan du blive ramt af teknisk insolvens.
Det betyder, at du har mere gæld, end du har formue i boligen, hvilket gør, at du betaler for at flytte. Dette er dog ikke et stort problem, hvis du ingen intentioner har om at flytte, og derfor bor i boligen både i gode og dårlige tider.
Søg rådgivning i din bank – det er ganske gratis. Ellers er der mere info at hente på:
http://www.boligejer.dk/finansiering_oekonomi