Lån til ejendomsskat – Låne hos kommunen

Lån til ejendomsskat

Hvis du ejer fast ejendom, skal du betale ejendomsskat til kommunen. Skattevæsnet vurderer hvert andet år, hvad din ejendomsskat skal være.

Men for mange pensionister eller mennesker på efterløn, kan det være svært at blive i sit eget hus, når man ikke længere er aktiv på arbejdsmarkedet og den månedlige indtægt falder, samtidig med at ejendomsskatten måske endda stiger.

Der er dog mulighed for at få et billigt lån som bruges til at betale din ejendomsskat og det er endda vedtaget af Folketinget. Med sådan et lån kan du ”fastfryse” din ejendomsskat, indtil din bolig en dag skal sælges.

Hvem kan få lov at låne?

Lån til ejendomsskatDu er berettiget til at få lov at låne disse penge, hvis du opfylder bare én af disse betingelser: Enten skal du være over 64 år eller være efterlønsmodtager eller også skal du modtage en form for pension. Derudover skal du bo i Danmark fast den dag, du ansøger.

Hvis ikke du opfylder én af disse betingelser, så gælder samme regler for din ægtefælle – hvis bare han/hun opfylder én af disse betingelser, så kan I låne pengene, der vil dække jeres ejendomsskat.

Det har ingen betydning, hvis du har formue eller stadig tjener penge. Så selvom du stadig har dit fuldtidsarbejde, men er fyldt 65 år, så kan du få lov til at låne pengene.

Hvem yder lånet?

Det er din kommune, der låner dig pengene. Det har Folketinget bestemt i ”Lov om lån til betaling af ejendomsskatter”, der blev vedtaget d. 1. januar 2007 og senest revideret i 2010.

Hvad koster det?

Det koster faktisk ingenting – det er din kommune, der betaler for omkostninger til en såkaldt tinglysningsafgift for et pantebrev i dit hus eller din ejendom.

Der løber selvfølgelig renter på lånet, men ikke ret mange. Rentesatsen skifter hvert år. I 2011 er rentesatsen for disse lån 3,08 % og rentesatsen har været helt nede på 0,5 %. Du skal bare være opmærksom på, at du ikke kan trække renterne fra på din selvangivelse, som man ellers normalt kan med andre lån.

Hvornår skal jeg betale?

Lånet skal betales tilbage, når ejendommen får ny ejer – men ikke hvis det er din ægtefælle, der overtager eller arver huset. Lånet skal heller ikke betales tilbage, hvis det er et andet familiemedlem, der arver eller overtager huset. I begge tilfælde fortsætter lånet, med mindre kommunen bestemmer noget andet.

Er der begrænsninger?

Ja, du kan kun låne penge til betaling af ejendomsskat i én ejendom, selvom du ejer flere. Har du således både hus og sommerhus, skal du vælge imellem dem og her er der naturligvis fornuft i at låne penge til den ejendom, der har den dyreste ejendomsskat.

Hvem skal du kontakte?

Din kommune ligger inde med ansøgningsskemaer og gode råd – der er ingen grund til at kontakte en advokat eller din bank. Vær opmærksom på, at hvis du søger lån til ejendomsskatten på dit sommerhus, så er det den kommune, sommerhuset ligger i, du skal kontakte.

Links:

Lovteksten: https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?id=127506
Information fra Familiadvokaten: http://www.familieadvokaten.dk/index.asp?hovedramme=/emner/938.html
Ældresagens side om emnet: Indefrysning af ejendomsskat

This entry was posted in Lån Penge Til and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*